Valpar - att bygga från grunden

En valp utvecklas i en rasande fart, både fysiskt och mentalt. Uppväxttiden är en period av intensiv tillväxt och detta ställer höga krav på utfodringen. Att tillgodose valpens näringsbehov ända från start lägger grunden till ett friskt liv.

Det finns lika många åsikter om hur man ska utfodra valpar som det finns hundägare, och det finns mer än bara ett enda sätt att göra rätt. Men det finns också många direkta missuppfattningar om valpar och utfodring vilket kan leda till tillväxtstörningar och andra problem, på både kort och lång sikt.

En riktigt storvuxen hundras är inte färdigväxt förrän runt två års ålder. Detta innebär att den största delen av valpens tillväxtperiod sker i det nya hemmet. Därför är det viktigt att känna till betydelsen av en korrekt utfodring! Valpar och tillväxt är utan tvekan ett av de ämnen vi som företag får mest frågor om från våra kunder, så det finns ett enormt intresse kring detta tema. I den här artikeln vill vi ta upp några av de vanligaste frågorna runt utfodring av växande hundar.

 

Varför ett anpassat valpfoder?

När man väljer foder till sin valp kan det vara bra att veta vilka egenskaper man ska leta efter. En valps näringsbehov och en vuxen hunds näringsbehov skiljer sig åt på en hel del punkter.

En valp av storvuxen ras kan vid födseln väga endast 1 % av sin vuxenvikt, vilket innebär en hundrafaldig viktökning innan hunden är färdigvuxen. Med den kunskapen är det lätt att förstå vilka otroliga mängder energi som går åt under en valps tillväxt. En valp behöver mer energi per kilogram kroppsvikt än en vuxen hund av samma storlek. Den högre energitätheten är en av egenskaperna som skiljer ett valpfoder från ett foder för vuxna hundar.

En valps matsmältningssystem är, precis som resten av kroppen, inte fullt utvecklat ännu och därför är det viktigt att ingredienserna är lättsmälta. En god smältbarhet är detsamma som ett bättre upptag av näringsämnen i tarmen. Färre osmälta proteinrester i tjocktarmen bidrar också till en god magtarmhälsa.

I Royal Canins Starter- och Juniorprodukter finns också specifika näringsämnen som bidrar till att stärka den växande valpens immunförsvar.

 

Tillräckligt med energi är inte lika med överutfodring

Att en valp behöver mer energi per kilogram kroppsvikt än en vuxen hund betyder inte att unga hundar på något sätt ska överutfodras. Knubbiga valpar får inte en större vuxenstorlek än hundar som hålls i lagom hull under uppväxten. Att hålla sin valp i för högt hull kan ge allvarliga konsekvenser. En för tung valp riskerar att växa för fort med tillväxtrubbningar i skelett och leder som följd, samt löper en större risk att bli överviktig som vuxen. En valp som utfodrats restriktivt når garanterat sin maximala vuxenstorlek, men det sker i en lugn och skonsam takt. Tänk på att utfodringstabeller bara är riktlinjer! Ett gott råd är att känna på sin valp och väga den med jämna mellanrum så att man kan jämföra tillväxtkurvan med genomsnittsvärdet för rasen. På så sätt hinner man reagera om det lutar åt att valpen växer för fort. En långsam tillväxttakt är särskilt viktigt för valpar av storvuxna raser.

 

Leder protein till en ohälsosam tillväxthastighet?

En fråga som återkommer med jämna mellanrum är om inte ett valpfoder är för proteinrikt för stora raser, och att det skulle innebära en för snabb tillväxt? Så är det som tur är inte. Proteiner består av olika aminosyror, som kroppen först och främst använder för att fylla sitt dagliga aminosyrabehov med. Proteinet som blir över när aminosyrakvoten är fylld används till energi. På så sätt bidrar protein, tillsammans med fett och kolhydrater, till ett foders totala energiinnehåll. Det är den totala mängden intagen energi som påverkar tillväxthastigheten och den måste, som tidigare poängterats, noggrant övervakas. Men mängden protein i sig har ingen betydelse, så länge halten är balanserad till resten av energiinnehållet.

 

Kosttillskott för säkerhets skull?

I ett valpfoder av bra kvalitet finns alla näringsämnen som valpen behöver. Tillför man extra näringsämnen riskerar man att rubba den här noga uträknade balansen. Fall därför inte för frestelsen att ge den växande valpen olika typer av kosttillskott.

Trots att de flesta idag känner till faran med att utfodra valpar med för mycket kalcium, finns det fortfarande djurägare som ger kalktillskott till sina växande hundar. Kalcium finns att få tag på i många olika former och är ett nödvändigt tillskott om man ger hunden hemmagjord mat. Att ge extra kalcium tillsammans med ett redan balanserat valpfoder kan få ödesdigra konsekvenser. En valps matsmältningskanal är omogen jämfört med en vuxen hunds, vilket bland annat visar sig i sättet att ta upp kalcium. Hos en vuxen hund är tarmens upptag kontrollerat: det tas inte upp mer kalcium än vad hunden behöver. Hos unga valpar däremot finns ingen sådan spärr: ju mer kalcium som intas med födan, desto större mängd absorberas av tarmen. För mycket kalcium kan leda till tillväxtstörningar i den växande hundens skelett, vilket kan bidra till sjukdomar senare i livet.

 

En bra start

Royal Canin har ett brett sortiment av foder utvecklade för den viktiga tillväxtperioden, både att användas direkt efter avvänjning och som är anpassade till valpens första levnadsår. I vårt tillväxtsortiment finns foder som är skräddarsydda för hundar av olika storlekar.

Hör av dig till oss om du vill diskutera utfodring av valpar och unga hundar! Tack vare intensiv forskning har vi idag stor kunskap om den växande hundens näringsbehov, och den delar vi gärna med oss av.

www.royalcanin.se

 

 

 

Svenska Foder AB

Telefon 0510-828 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se